Alingsås kommuns öppna digitala kurser

Skadlig kod

Skadlig kod

Skadlig kod är ett samlingsbegrepp för det man i dagligt tal kallar virus, så som trojaner och maskar. Traditionellt sett riskerar man att drabbas av skadlig kod när man öppnar okända bilagor i e-posten, surfar på internet eller importerar filer till sin dator via olika media.

Så snart du märker att du drabbats ska du kontakta Helpdesk. Om du drabbats är det viktigt att du ändrar alla dina lösenord.

Undvik riskerna på nätet genom ett säkert beteende. Ge inte ut mer information än nödvändigt om dig själv, klicka inte på länkar som du inte vet vad de innehåller och kommunicera som grundregel bara med personer som du känner eller vet vilka de är. Lämna aldrig ut ditt användarID eller lösenord. 

Om du har fått ett mejl som du är tveksam till, ring och hör efter med personen eller organisationen som du tror har skickat det om avsändaren stämmer. Mejlbedrägerier som nätfiske (phishing) har blivit alltmer vanliga och teknikerna som används för att få dig att klicka har blivit än mer sofistikerade.

Fördjupning – Riktlinjer för informationssäkerhet i Alingsås kommun – Skadlig kod