Alingsås kommuns öppna digitala kurser

Personlig assistans

Personer som har en funktionsnedsättning kan behöva stöd för att kunna leva som alla andra och för att kunna delta i samhällslivet. Som personlig assistent arbetar du med en person, vilket skapar möjligheter till ett individanpassat och kvalitativt stöd. Brukare som har insatsen personlig assistans behöver hjälp med hushållssysslor, måltider, personlig hygien, ibland kommunikation och alla aktiviteter som hör livet till.

Dina arbetsuppgifter varierar utifrån personens behov och önskemål. Din arbetsplats är där personen är; hemma, på jobbet, på utbildningen, på resor och på fritidsaktiviteter. Inom personlig assistans arbetar vi under varierande arbetstider vilket innebär att du kan ha arbetstid under dagtid, kvällstid och helger. Det kan också förekomma sovande jour.

De allra flesta som arbetar hos oss kommer efter en tids arbete ombeds genomgå utbildning samt prov för att få sin medicindelegation. Medicindelegering från sjuksköterska behöver du för att hantera medicin i tjänsten. Eftersom detta är en stor del av ditt arbete är det viktigt att du känner till detta. Din chef kommer berätta mer om vad det innebär och passa även på att ställa de frågor som du har.