Alingsås kommuns öppna digitala kurser

Daglig skötsel KAD

Daglig skötsel -KAD

Daglig tvätt ska utföras av underlivet och urinrörsmynningen och den synliga delen av slangen ska tvättas med mild tvål och vatten. Vid suprapubiskateter ska ingångshålet tvättas med vatten och mild tvål dagligen och torkas torrt samt lägga en kompress som skyddar ingångshålet. Det är viktigt att rapportera till sjuksköterska om man ser tecken på infektion med rodnad, varbildning, ömhet vid ingångshålet.

När du tvättar underlivet på män ska du dra tillbaka förhuden och tvätta ollonet. Torka torrt, dra sedan tillbaka förhuden. Använd engångstvättlapp som kastas efter varje användning. Vid skötsel av KAD ska basala hygienrutiner tillämpas.

Det är viktigt att patienten dricker mycket för att katetern ska sköljas ur naturligt och därmed minska risk för stopp i KAD. Patienten bör dricka ca två liter per dygn. Även om KAD sköts på rätt sätt blir det alltid bakterier i urinen. Det innebär att urinen kan lukta illa eller bli grumlig (urinen är inte klar till utseendet).

Dokumentera alla eventuella symtom. Bakterier i urinen ska inte alltid behandlas med antibiotika, men vid feber, urinträngningar och buksmärta kontaktas sjuksköterska.