Alingsås kommuns öppna digitala kurser

Kateterpåsens placering

Kateterpåsens placering

 Om patienten är sängliggande används ofta urinuppsamlingspåse med längre slang som placeras under urinblåsans nivå. Det finns hängare till påsen som fästs på sängen för att urinen ska rinna ut ordentligt och för att förhindra att påsen hamnar på golvet. Kontrollera alltid att det inte har blivit någon knick på slangen efter det att påsen är fixerad i sin hållare/benficka.

Vid orolig sömn eller oro av annan anledning behövs kort urinuppsamlingspåse som fästs på benet även vid sängläge. Det finns annars risk att katetern rycks ut med fylld ballong vilket medför skada i urinröret och risk för blödning.

Slangens fixering

En Flexi- Trak används som förankrar kvarliggande urinkateter mot huden.
Flexi Trak kan öppnas och återförslutas flera gånger vilket gör det möjligt att ändra läget på slangen utan att behöva byta fixation.

På kvinna kan slangen dras ut genom byxbenet på trosan och tejpas  mot låret .

På män ska slangen fästas upp mot magen med en tejp, för att förhindra skador vid urinrörsmynningen som exempelvis skav och ärrbildning som kan uppstå av tryck. Många män tycker det är behagligt med en åtsittande kalsong och låta kateter och penis ligga uppåt i en slingan, för att sedan gå ner till en hållare som är placerad lägre än urinblåsan.